
Varné typy, které u nás můžete zakoupit jsou A, B i C. V nabídce máme velmi rané, rané, polorané a pozdní. Odrůd u nás seženete širokou škálu, v případě, že hledáte nějakou konkrétní odrůdu, neváhejte zavolat a my Vám potvrdíme, zdali ji máme na prodejně k dostání.
Varný typ A
Je vhodný hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha. Hlízy jsou po vaření tuhé a pevné. Nemoučnatí a nerozvaří se ani v případě, že je v hrnci ponecháme o něco déle.
Varný typ B
Se hodí jako univerzální příloha. Dají se použít do salátů, gulášů, polévek a pro restování. Po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí.
Varný typ C
Se používá převážně na přípravu kaší a těsta. Dále se používá také na výrobu hranolků, bramboráků a bramborových placek. Hlízy se po uvaření rozsypávají a moučnatí.
Lze se setkat i s označením A/B nebo B/C, což je způsobeno tím, že hranice jednotlivých typů nejsou striktně vymezeny.
Termín výsadby se odvíjí především od aktuálního počasí a teplot. Obvykle se pohybuje od konce března až po druhou polovinu května. Podmínkou je, aby půda měla v hloubce okolo jednoho centimetru teplotu alespoň šest až osm stupňů Celsia a nebyla příliš vlhká. Poznáte to tak, že se po stlačení v ruce a uvolnění rozpadne a nebude se lepit na nářadí.
Hlízy sázíme zhruba 10 cm hloubko a 30 cm sebe do řádků, které by měly být od sebe vzdáleny nejméně 70 cm. Při velké sadbě můžou být vzdálenosti větší, při malé menší. Z každé strany si musíme nechat prostor na zahrnutí rostliny zeminou (tzv. nakopčení).
Brambory jsou okopaniny, což znamená, že je v průběhu růstu musíme okopávat. Jen tak kořenům zajistíme dostatek vzduchu a zároveň zničíme plevel.
Služby
